D3 – Grønt Energipunkt Danmarksplass

 

“D3 – Lufta er for alle” is Kolab Arkitekters winning proposal for the open competition “Grønt Energipunkt Danmarksplass”. The task was to design a superstructure to the worlds largest charging station for electric cars in Bergen. (Chargers are already established)

The site is placed in the heart of Bergens infrastructure, and is heavily polluted. We proposed an aluminium structure in black and white, with perforated corten steel walls shielding users from rain and wind. The proposed structure is surrounded with a bamboo forest, combined with small straw fields and benches where one could rest during the charging.

Read jury decision and announcement here.

 

Year: 2015

Status: Undecided

Location: Bergen, Norway

 

Høyblokka Revisited

Kollaboratoriets entry to the open call from gallery 0047 and Arkitektur N.

Studentblokka

As a symbol, Høyblokka exists in a state of narrative limbo. It is without question part of a story, but it is one which is not yet known. Its meaning will be determined by what happens next.

It would be easy to fill Høyblokka with guarded offices and locked doors – as easy as it would be unacceptable.

We are inclined to pursue utopias, yet the state of the public discourse makes us realise the inherent futility of this we are not faced with poor alternatives, but with their complete absence.

Finding a program that carries sufficient weight to coexist with the symbolic content of the building proves to be the main challenge. Additionally, a new program must be important enough to both provide a considerable socio- economic value as well as reviving the surrounding public spaces. Student housing is one such program.

The demand for student housing is insatiable. Being able to provide it in such a central location, in a part of the city so desperately in need of a more diverse urban life, would be of great value.

This program ensures that the building remains public property. Both the roof and the artworks embedded in the stairwell can be made available to the general public. The facade can be preserved, independently of any interior changes, and the relationship to Y-blokka can be strengthened by expanding the program to encompass both buildings and their adjacent public spaces.

Year:2014

Read more about the exhibition and some other submissions in aftenposten here and here.

House Of Fairy Tales

Kollaboratoriets entry to the H.C Andersen ideas competition in Odense, Denmark.

A forest forms the core of the proposal. It is a wild place, unruly, dense and vibrant, a universe unto itself, a world of fairytales.
The idea emerges from an understanding of context and contrast, it is developed according to the core values and themes of H. C. Andersens writings. Taking its cues from the history of the site, the project is a divergent continuation of the story of that place, both real and surreal at once.
Numerous conditions, and the transition between, them shape the iconic impact of the building. A shift from the rhythm of the cityscape to the organic expression of the forest. Within the forest, the measured and precise forms of the buildings continue the play on contrasts. Each element differentiates itself from the preceding and provides the framing that will maximize the impact of the next. In this way the proposal forms a continuous narrative, from the point where the familiar cityscape is left behind, to the final discovery of the museum and its branching sequence of spaces.
The House of Fairytales is the centrepoint of a self contained universe that intersects and interacts with our own in a way that is enriching to all users irrespective of culture. A combination of architectural specificity and programatic indeterminacy lays the foundation for a multilayered and changing experience.
Expectations, the idea of what comes next, plays an important role in the proposal. Contextual clues are used as a means to reward exploration with unexpected twists or encounters. In overcoming these challenges visitors take possession of their discoveries, intangibly making a part of museum their own.
Rather than choosing a conventional approach, a building of more overt or extravagant character centered in a conventional park, this proposal focuses on providing the setting for a journey, using all available options to cultivate qualities found nowhere else.

Year:2013